Människokroppens alla funktioner, som fertilitet och åldrande, innebär ett komplext maskineri av hormoner. Vi pratar här om könshormonerna i kvinnokroppen, men det gäller naturligtvis även dig som exempelvis inte identifierar dig som kvinna men har livmoder.
Att menstruationen fungerar som den ska är ett tecken på att kroppen är redo att kunna bära ett barn. Det är ett komplext samspel mellan östrogen och progesteron som gör att kroppen släpper ifrån sig ett ägg och livmodern förbereder sig för en eventuell graviditet. Allt detta styrs från hypofysen.
Östrogen finns hos både kvinnor och män, men halten är avsevärt högre hos kvinnor.
Östrogen är viktigt för skelettet och det centrala nervsystemet men också för att menscykeln ska fungera. Östrogenet behövs dessutom för ett antal andra funktioner i kroppen som hjärta, lever, hud, fettvävnad, bröst, livmoder och vagina.
Progesteron, eller gulkroppshormon, bildas främst i gulkroppen i äggstocken efter ägglossningen men kan även bildas i binjurarna, moderkakan och i hjärnan.
Progesteronets viktigaste funktion är att förbereda livmoderslemhinnan för en graviditet så att den kan ta emot ett befruktat ägg samt att fostret sedan hålls kvar i livmodern under graviditeten. Progesteron spelar även en viktig roll för flera funktioner i kroppen kopplade till fortplantningssystemet som livmoderslemhinna, livmoder och bröstkörtlar. Utöver det har progesteron dessutom inverkan på sexlust och är direkt kopplat till varför man får PMS.
Östrogen påverkar hjärt- och kärlsystemet på flera sätt, bland annat genom att vidga kärlen, påverka sammansättningen av blodfetter och stimulera celltillväxt i kärlväggarna. Det bidrar till en minskad risk för åderförkalkning.
Progesteron har en skyddande funktion på hjärt- och kärlsystemet genom att bland annat sänka blodtrycket.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.